niedziela, 27 stycznia 2013

Eko - Porady o wilgoci w organizmie

Szukam przyczyny moich dolegliwości...

i oto trafiłam na szeroko publikowaną wiedzę z medycyny chińskiej  INY Diolosy.

Nadmiar płynów
Rozróżniamy dwa rodzaje konstytucji związanych z nadmiarem płynów:
1. Zimna wilgoć;
2. Gorąca wilgoć.

Zimna wilgoć
Objawy:
Nadmiar śluzu, katar, zatkany lub cieknący nos, wiele flegmy w płucach, opuchnięte tkanki lub cellulitis. Nagromadzenie wody (obrzęk twarzy). Grzybice na przykład drożdżyca. Częste mdłości i uczucie ociężałości (wilgoć jest ociężała). Człowiek taki czuje się zmęczony, bo wilgoć blokuje energię. U kobiet mogą wystąpić upławy (białe). Kolor twarzy matowy, lekko żółty. Kał zazwyczaj nieforemny, miękki. Często występują zatwardzenia z powodu naciągnięcia jelit. Częste uczucie ociężałości (jak po zjedzeniu np. pięciu kawałków tortu). Język blady, napuchnięty, z odciskami zębów. Nalot biały i dość gruby. Nawet bez nalotu język jest wilgotny i opuchnięty.
Przyczyny:
Powody pojawienia się zimnej wilgoci to osłabienie Yang organizmu i Yang nerek, co powoduje, że wilgoć, będąca produktem ubocznym procesów trawienia, nie jest odparowywana i pozostaje w organizmie.  

Najczęstsza przyczyna to osłabienie Qi śledziony i Yang nerek
Spowodowane to jest najczęściej spożywaniem bardzo nawilżających produktów, np. białego cukru, słodkich produktów z mleka (na przykład jogurtów i zsiadłego mleka z owocami), zbyt dużej ilości soków owocowych, zbyt wiele zbóż. 
Jedzenie ciepłego, świeżego chleba pełnoziarnistego zwłaszcza wieczorem, gdy nie ma wystarczającej energii do trawienia, szybko doprowadza do niedoboru Qi w organizmie i gromadzenia wytwarzanej z niego wilgoci (dla takich ludzi dobry jest chleb chrupki lub z opiekacza).
Inną przyczyną takiej konstytucji może być również zbyt dużo rozmyślań, zamartwiania się, zastanawiania się zwłaszcza nad problemami, na które nie mamy wpływu, np. nad przyszłością.
Zalecenia:
Zimna wilgoć musi zostać wydalona z organizmu, przez co najmniej trzy miesiące 
  • trzeba całkowicie zrezygnować z wszelkich słodyczy i cukru, 
  • zredukować spożywanie owoców cytrusowych, południowych i 
  • produktów mlecznych (np. świeżego sera, jogurtu, twarogu). 
  • Nie powinno się pić mleka, ale można dodać trochę do herbaty. 
  • Można jeść masło, ale nie powinno się jeść bitej śmietany. 
  • Można jeść oscypek, ser kozi, a unikać serów topionych, tłustych twarogów śmietankowych.
Zimna wilgoć często występuje u wegetarian. Nie można im wtedy całkowicie zabronić spożywania serów, bo to ich główne źródło białka, ale powinni jednak ograniczyć spożywanie produktów mlecznych, a sery powinni jeść mocno przyprawione o charakterze Yang. 
Nie powinni spożywać wieczorem zbóż pełnoziarnistych ani chleba. Powinni jeść chleb opieczony, chrupki lub kilkudniowy.
Potrzebny smak - ostry. Niekoniecznie wszystkie potrawy muszą być ostro przyprawione, ale trzeba dodawać ostrych ziół i ostrych przypraw, które zintensyfikują wydzielanie wilgoci. 
Najlepszy jest imbir, który osusza organizm (bardzo dobry, gdy ktoś odczuwa mdłości). Dobry jest również kardamon. Potrawy o właściwościach termicznych ogrzewających, ciepłych - odpowiednio przyprawione, najlepiej gotowane. Nie wolno spożywać potraw surowych.

Gorąca wilgoć
Objawy:
Nieświeży oddech, uczucie mdłości, ostry zapach ciała. Ludzie tacy łatwo się pocą. U kobiet upławy (żółtawe i brzydko pachnące). Mocz bardzo ciemny (od żółtego do brązowego). Mogą wystąpić różne zapalenia (gorąca wilgoć łatwo się zapala). Często występują problemy z grzybicami. Kolor twarzy ziemisty, ale błyszczący, nie matowy. 
Pojawiają się wysypki, egzemy skóry, np. trądzik jest często związany z wydzielaniem gorącej wilgoci przez skórę, także opryszczka, choroby weneryczne. Kał ma bardzo nieprzyjemny zapach. Częste biegunki i kał tłusty, kleisty. Podwyższona zawartość cholesterolu. Gałki oczne żółtawe lub zaczerwienione. Często występuje hepatitis - zapalenie wątroby, żółtaczka. Gorąca wilgoć jest często przyczyną różnych zapaleń, również zapalenia pęcherza moczowego. Język czerwony, nalot żółtawy, tłusty. Dla gorącej wilgoci najbardziej charakterystyczne jest uczucie zazdrości (zarówno gwałtownej jak i maniakalnej).
Przyczyny:
Jedzenie smażonych i tłustych potraw, np. duże ilości tłustego, pieczonego mięsa wieprzowego i kiełbas. W tym przypadku problemem nie jest mleko, ale mięso, alkohol oraz słodkie potrawy z tłuszczem lub alkoholem, np. słodkie alkohole jak wszelkie koktajle. Likiery, tłuste desery zaprawione alkoholem jak krem waniliowy z rumem, etc.
Zalecenia:
Przede wszystkim smak gorzki i zimny. Dobra jest herbata oraz kawa, a zwłaszcza herbata zielona (wszystko, co powoduje wydzielanie moczu). Dużo ziół ma smak gorzki i właściwości ochładzające - najlepszy jest mniszek lekarski i herbata ze znamion kukurydzy.
  • Pacjent nie powinien jeść potraw smażonych ani tłustych. 
  • Nie powinien jeść tłustych słodyczy, kiełbasy, wieprzowiny, orzechów ani czekolady (łatwo wywołuje gorącą wilgoć). 
  • Nie powinien pić żadnych alkoholi lub przynajmniej bardzo je ograniczać.
Trzeba przywiązywać dużą wagę do pozbycia się gorącej wilgoci, gdyż jest ona przyczyną wielu stanów zapalnych. W krajach tropikalnych trzeba na to bardzo uważać, gdyż gorąca wilgoć jest tam wpływem zewnętrznym i łatwo poprzez złe jedzenie można doprowadzić do takiego jej nagromadzenia, że zwłaszcza u ludzi o tej konstytucji spowoduje to zapalenie wątroby.
    Mieszanka ziołowa
    • 50g mniszka lekarskiego 
    • 150g znamion kukurydzy
    • 50g ziela tysięcznika
    • 50g skrzypu (zinnkraut)
    • 50g liści gruszy 
    • 5g lukrecji
Wziąć garść mieszanki, zalać taką ilością zimnej wody, aby je przykryła, pozostawić do namoczenia. Zagotować i pić 3 filiżanki dziennie (za każdym razem zalewać nową filiżanką wody). Nie gotować w garnku metalowym!! Stosować przez 10 dni. Ostatnią filiżankę pić po południu, gdyż działa bardzo moczopędnie. Uważać w zimie, bo powoduje wydzielanie ciepła (dlatego w zimie stosować przez 3 dni, a potem sprawdzić stan zdrowia pacjenta).
Wilgoć ma właściwości klejące i dlatego bardzo trudno jest się jej pozbyć (wszystko jedno czy zimnej czy gorącej).

Pustka Krwi
Szczególnie często występuje u kobiet. Jest to podobna konstytucja do poprzedniej, bo brakuje płynów, ale w połączeniu z brakiem krwi równocześnie występuje nadmiar wilgoci. Konstytucja ta wykazuje również często brak Qi spowodowany zbyt małą ilością krwi - występują symptomy braku Qi - zmęczenie, wyczerpanie, skłonność do marznięcia itd.
Objawy:
Bladość twarzy, warg, języka. Wrażliwość na światło (uczucie oślepienia przez światło), sucha skóra. Włosy często suche, rozdwajają się, może dojść do wypadania. Zaburzenia snu - nie ma trudności z zasypianiem, ale występuje budzenie się w nocy. Często występują bardzo intensywne sny. Zła zdolność koncentracji, skupienia, duża strachliwość - pacjenta łatwo można przestraszyć. Często lekko drżą. Może występować lekkie drżenie języka (widać przy diagnozie języka). Często łamią się im paznokcie. Zachodnia medycyna przeważnie diagnozuje to jako anemię, ale diagnoza według medycyny chińskiej często pokazuje brak krwi mimo dobrych wyników analizy krwi.
Zalecenia:
Pacjenci nie powinni pić herbaty (ani czarnej, ani zielonej) i kawy. Nie powinni chodzić do sauny, bo to może osłabić płyny. Powinni bardzo uważać ze smakiem gorzkim (który osusza!). Gdy nie potrafią zrezygnować z kawy, to lepiej gdy piją ją z mlekiem, miodem lub cukrem. Najważniejszy jest smak słodki, ale ogrzewający, aby odbudować i ożywić krew. Z jarzyn zalecane: marchew, ziemniaki, szpinak, koper włoski. Z owoców czereśnie. Oprócz tego jajka, dynia, z mięsa wołowina i kura. Dobrze jest pić czerwone wino. Jeść suszone daktyle (zwłaszcza chińskie, długie daktyle Lon Gan).
Wino wzmacniające krew:
Około 100g daktyli Lon Gan włożyć do butelki czerwonego wytrawnego wina na 10 dni. Potem wino się odlewa i codziennie wieczór wypija małą szklaneczkę. Z braku daktyli Lon Gan można wziąć 120g zwykłych suszonych daktyli.
Najważniejszym ziołem chińskim wspomagającym krew jest Dang Gui - korzeń chińskiego arcydzięgla (nie można jego działania porównać do naszego europejskiego arcydzięgla). Sprzedawany w postaci białego, wysuszonego korzenia o zapachu podobnym do selera. Można go gotować w wodzie lub można włożyć kilka korzeni do butelki wódki i pozostawić na 3 miesiące, a potem stosować jako esencjonalny wyciąg. Dan Gui wspomaga krew i zapobiega zaparciom, związanym z suchością jelita, które również występują często u osób z konstytucją braku płynów. Wyciąg stosować u pacjentów z pustką krwi lub dla kobiet z bólami w trakcie menstruacji (kilka kropel z niewielką ilością wody). Jeżeli bóle występują przed menstruacją, bo krew nie może dobrze krążyć, codziennie na 4 dni przed menstruacją pić 3x10 kropli w odrobinie ciepłej wody.



 Żródło:

Opracowano na podstawie skryptu wykładów z 26-28 września 1997r.


INA DIOLOSA, ur. 1970, naturoterapeuta, pracuje jako wykładowca w Instytucie Aviceny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz