Zioła najlepiej przechowywać w:
- płóciennych woreczkach,
- czystych torebkach papierowych,
- ciemnych pojemnikach szklanych
- szczelnych i suchych pudełkach.
Nie
powinno się przechowywać ziół i przypraw w opakowaniach z folii. Wszystkie
zioła i przyprawy powinno się przechowywać w miejscach suchych, w miarę
chłodnych, z daleka od produktów mających, intensywny i przenikliwy zapach.
Ususzone zioła w ten sposób zachowują zwykle przydatność do 15 miesięcy, mocno rozdrobnione do 12
miesięcy.*
Zioła na drogi moczowe
Składniki tej mieszanki ziołowej wzbogacają dietę w
składniki roślinne zawierające substancje moczopędne, wspomagające pracę układu
moczowego. W naturalny sposób ułatwiają wydalanie moczu.
Składniki:
- ziele skrzypu polnego
- korzeń cykorii podróżnika
- korzeń lubczyka
- liść pokrzywy
- owocnia fasoli
- kwiat bzu czarnego
- ziele fiołka trójbarwnego
- ziele rdestu ptasiego
- korzeń mniszka
- lekarskiego
- kłącze perzu
- kwiat rumianku
- ziele pietruszki
- owoc jałowca
Zioła na wątrobę, żołądek, trzustkę
Składniki tej mieszanki ziołowej wpływają na pracę
perystaltyki jelit, działają wiatropędnie, ułatwiają trawienie, wzbogacają
dietę w substancje roślinne, które wspomagają działanie wątroby.
Składniki:
- karczoch
- mniszek lekarski
- rumianek
- mięta
- kminek
Zioła na odporność (1)
Poniższa mieszanka ziołowa dostarcza składników
odżywczych o właściwościach wspomagających funkcjonowanie organizmu, które
wzmacniają system obronny.
Produkt zalecany jest do stosowania w stanach zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie.
Produkt zalecany jest do stosowania w stanach zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienie.
Składniki:
- owoc bzu czarnego
- ziele hyzopu lekarskiego
- liść melisy
- liść mięty
- korzeń lukrecji
- kwiat rumianku
- ziele majeranku
Zioła na odporność (2)
Mieszanka ziołowa wspomaga ogólną odporność organizmu.
Zawierają dużo witamin i mikroelementów, stanowią naturalną ochronę przed
infekcjami. Produkt zalecany do stosowania w stanach zwiększonej
zachorowalności na grypę i przeziębienie.
Składniki:
- owoc dzikiej róży
- owoc głogu
- owoc aronii
- owoc jarzębiny
- owoc maliny
- liść pokrzywy
- owoc żurawiny
Zioła na dobry sen
Mieszanka ta, której składniki działają odprężająco i
nasennie ułatwi zasypianie.
Składniki:
- liść melisy
- liść mięty
- kwiat rumianku
- owoc głogu
- szyszki chmielu
Zioła na wzmacnianie
Poniższa mieszanka ziołowa, której składniki posiadają
właściwości wzmacniające żołądek, pomagające w perystaltyce jelit, zwiększają
wydzielanie żółci. Zioła polecane osobom wyczerpanym fizycznie i psychicznie
lub po ciężkiej chorobie.
Składniki:
- korzeń lubczyka
- liść pokrzywy
- ziele tymianku
- owoc dzikiej róży
- ziele skrzypu
- kwiat bzu czarnego
- owoc kardamonu
Zioła na odporność (3)
Ta herbatka ziołowa, której składniki
uzupełniają pożywienie w mikroelementy i witaminy. Zawierają, bioflawonoidy,
które posiadają właściwości antyoksydacyjne. Wpływają tonizująco i wzmacniająco
na organizm, zwiększają odporność organizmu.
Składniki:
- owoc dzikiej róży
- owoc głogu
- owoc kminku
- owoc kolendry
- korzen arcydzięgla
- korzeń cykorii
- korzeń lubczyka
- korzeń lukrecji
- korzeń mniszka
- kwiat rumianku
- kwiat nagietka
- liść maliny
- liść mięty
- liść karczocha
- liść pokrzywy
- ziele fiołka
- ziele dziurawca
- ziele skrzypu
- ziele szałwi
- ziele tymianku
Zioła na przemianę materii
Liście pokrzywy i ziele skrzypu polnego wpływają
korzystnie na proces przemiany materii. Liście pietruszki, owoce róży i owoce
jarzębiny mają właściwości antyoksydacyjne. Zawarte składniki wspomagają ogólną
odporność organizmu.
Składniki:
- liść pokrzywy
- liść pietruszki
- ziele skrzypu
- owoc róży
- kwiatostan głogu
- owoc jarzębiny
Płukanka do włosów - Przyciemniająca
Ziołowa płukanka (odżywka) do włosów. Wzmacnia i
przyciemna włosy. Polecana na siwienie i wypadanie włosów.
Składniki:
- szyszki chmielu
- kora dębu
- ziele hyzopu
- liść pokrzywy
- liść szałwi
- ziele tymianku
Płukanka do włosów - Pielęgnacyjna
Ziołowa
płukanka (odżywka) do włosów, która przeciwdziała stanom zapalnym, wzmacnia
włosy.
Składniki:
- liść brzozy
- owoc kopru włoskiego
- ziele krwawnika
- ziele skrzypu
- kwiat rumianku
- ziele pokrzywy
- ziele pokrzywy
- ziele melisy
- korzeń łopianu
- ziele szałwi
- ziele tymianku
Zioła na oczyszczanie (1)
Powyższa mieszanka wzbogaca dietę w składniki
roślinne. Zioła zawarte w jego składzie mają właściwości moczopędne, przez co
ułatwiają pozbywanie się z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii,
które już dłużej nie zalegają w organizmie, ale są usuwane z moczem na
zewnątrz. Zapobiega gromadzeniu się kwasu moczowego i przeciwdziała powstawaniu
artretyzmu.
Składniki:
- owoc bzu czarnego
- korzeń cykorii podróznika
- ziele fiołka trójbarwnego
- liść mięty
- korzeń mniszka
- ziele skrzypu
- kwiat rumianku
- liść pokrzywy
Zioła na oczyszczanie (2)
Herbatka
ziołowa - środek spożywczy, którego składniki wykazują działanie lekko
diuretyczne, stymulujące proces oczyszczania organizmu ze szkodliwych produktów
przemiany materii.
Składniki:
- ziele fiołka trójbarwnego
- liść pokrzywy
- korzeń cykorii podróżnika
- owoc kopru włoskiego
- ziele mniszka
- ziele skrzypu
- liść brzozy
- liść mięty
- ziele majeranku
Zioła na obniżenie cholesterolu
Poniższe zioła regulują procesy przemiany materii,
wspomagają trawienie i obniżanie poziomu cholesterolu i lipidów we krwi.
Składniki:
- perz
- soja
- skrzyp polny
- kozieratka
- karczoch
- lukrecja
Jak przygotowywać zioła?
Parzenie
Zioła do picia można przygotowywać w różny sposób, jednak najczęściej stosuje się parzenie: łyżeczkę lub łyżkę stołową ziół zalać wrzątkiem, pod przykryciem trzymać 20—30 minut, zioła przecedzić i pić ciepłe. Gdy zaistnieje konieczność długotrwałego picia ziół, należy robić trzy-, czterodniowe przerwy w miesiącu, po których można kontynuować leczenie.
Zioła do picia można przygotowywać w różny sposób, jednak najczęściej stosuje się parzenie: łyżeczkę lub łyżkę stołową ziół zalać wrzątkiem, pod przykryciem trzymać 20—30 minut, zioła przecedzić i pić ciepłe. Gdy zaistnieje konieczność długotrwałego picia ziół, należy robić trzy-, czterodniowe przerwy w miesiącu, po których można kontynuować leczenie.
Napar
Napar to płynna postać leku otrzymywana poprzez zalewanie ziół wrzącą wodą, ogrzewanie /pod przykryciem/ przez 10-15 minut na "łaźni wodnej" /to jest na garnku z gorąca wodą/ i odcedzenie płynu po 5-10 minutowym ostudzeniu. Napary przyrządza się z surowców zawierających olejki lotne lub substancje nie znoszące dłuższego gotowania.
Napary z niewłaściwie dobranych ziół mogą spowodować pogorszenie stanu zdrowia lub zatrucie w przypadku przedawkowania. Pamiętaj, że zioła nie leczą wszystkich chorób, a źle użyte mogą zaszkodzić!
Napar to płynna postać leku otrzymywana poprzez zalewanie ziół wrzącą wodą, ogrzewanie /pod przykryciem/ przez 10-15 minut na "łaźni wodnej" /to jest na garnku z gorąca wodą/ i odcedzenie płynu po 5-10 minutowym ostudzeniu. Napary przyrządza się z surowców zawierających olejki lotne lub substancje nie znoszące dłuższego gotowania.
Napary z niewłaściwie dobranych ziół mogą spowodować pogorszenie stanu zdrowia lub zatrucie w przypadku przedawkowania. Pamiętaj, że zioła nie leczą wszystkich chorób, a źle użyte mogą zaszkodzić!
Nie wolno
zbierać i stosować ziół silnie działających, wymagających ścisłego dawkowania,
które niewłaściwie zażywane - mogą spowodować zatrucie, a nawet śmierć. Jest
wiele takich ziół np. arnika, wrotycz, wilcza jagoda, bielun, paprotka słodka,
psianka, makówki, miłek wiosenny, konwalia, kopytnik, glistnik, ciemiernik,
sasanka, ciemiężyca, zimowit, tutek czarny, szalej, blekot, tojad, naparstnica,
przestęp pospolity, żarnowiec miotlasty. wilczomlecz, narecznica samcza,
śnieguliczka, bagno zwyczajne.
Odwar
Przygotowanie odwaru uzależnia się od rodzaju surowca, rozpuszczalność substancji czynnych w wodzie, odporności na wysoką temperaturę. Zioła zawierające składniki łatwiej rozpuszczalne w wodzie gotuje się krócej; natomiast odporne na działanie wysokiej temperatury lub bardzo twarde /korzenie, kory/ gotuje się dłużej. Odwar przygotowuje się następująco: rozdrobnione zioła zalewa się odpowiednią ilością wody o temperaturze pokojowej, starannie miesza i doprowadza do wrzenia na wolnym ogniu. W pierwszym przypadku gotuje się około 5 minut, odstawia na 10 minut i przecedza. W drugim - czas gotowania jest dłuższy 10 - 30 minut. W ten sposób można przygotowywać odwary z ziół zwierających krzemionkę i rutynę.
Odwaro-napar
Stosuje się wówczas, jeśli zaleca się jednocześnie wyciągi wodne z jednego surowca, który trzeba gotować i drugiego, który nie znosi gotowania. W tym celu sporządza się najpierw odwar z ziół wymagających gotowania i następnie odwarem tym zalewa się pozostałe zioła, przygotowując z nich napar.
Wyciąg wodny na zimno - macerat
Maceraty
przygotowuje się najczęściej z ziół zawierających śluzy. Surowiec zielarski
zalewa się letnią Przegotowana wodą i pozostawia w temperaturze pokojowej przez
3 - 10 godzin, w zależności od rodzaju surowca. Po przecedzeniu i wyciśnięciu
surowca macerat należy zużyć w ciągu dnia. W przypadku twardych, trudno
pęczniejących surowców /korzenie żywokostu, korzenie prawoślazu/, korzystne
jest po 2 godzinach maceracji, doprowadzić do wrzenia i pozostawić na dalsze 6
- 8 godzin.
Nalewka
Nalewkę otrzymuje się najczęściej przez wytrawienie rozdrobnionych ziół 60 -70% alkoholem lub winem. Po 7 -14 dniach trzymania w temperaturze pokojowej i mieszania co pewien czas, nalewkę należy zlać a pozostałość wypłukać niewielką ilością spirytusu i wycisnąć zioła.
Okład
Sporządza się z ziół zawierających śluzy, gumy i skrobię, ponieważ zioła te utrzymują długo wilgoć i ciepło. Rozdrobnione zioła zalewa się taką ilością wody, aby powstała gęsta papka. Doprowadza do wrzenia, aż otrzyma się jednolitą kleistą masę /gdy jest zbyt gęsta należy dodać trochę wody/. Po lekkim prestudzeniu - tak, żeby nie oparzyć skóry, zawija się zioła w gazę i przykłada na chore miejsce. Po czym nakrywa, najpierw ceratką lub folią, a potem watą i bandażuje. Dla efektywniejszego działania okładu, można, oprócz ziół śluzowodnych, dodać inne - o działaniu kojącym, pobudzającym - w zależności od potrzeby.
Maska ziołowa
Nalewkę otrzymuje się najczęściej przez wytrawienie rozdrobnionych ziół 60 -70% alkoholem lub winem. Po 7 -14 dniach trzymania w temperaturze pokojowej i mieszania co pewien czas, nalewkę należy zlać a pozostałość wypłukać niewielką ilością spirytusu i wycisnąć zioła.
Okład
Sporządza się z ziół zawierających śluzy, gumy i skrobię, ponieważ zioła te utrzymują długo wilgoć i ciepło. Rozdrobnione zioła zalewa się taką ilością wody, aby powstała gęsta papka. Doprowadza do wrzenia, aż otrzyma się jednolitą kleistą masę /gdy jest zbyt gęsta należy dodać trochę wody/. Po lekkim prestudzeniu - tak, żeby nie oparzyć skóry, zawija się zioła w gazę i przykłada na chore miejsce. Po czym nakrywa, najpierw ceratką lub folią, a potem watą i bandażuje. Dla efektywniejszego działania okładu, można, oprócz ziół śluzowodnych, dodać inne - o działaniu kojącym, pobudzającym - w zależności od potrzeby.
Maska ziołowa
Do zrobienia
maski ziołowej potrzebne są sproszkowane zioła, naczynie emaliowane do
podgrzania ziół, łopatka drewniana, serwis z ligniny lub maska wycięta z
ligniny z otworem na usta. Około 2 łyżek stołowych przygotowanych ziół zalewa
się letnia wodą i podgrzewa stale mieszając, aż do zagotowania. Konsystencja
maski powinna być papkowata, tak, żeby można ją było łatwo rozprowadzać na
skórze. Dobrze ciepłą maskę nakłada się równą warstwą o grubości ok.2-3 mm na
uprzednio bardzo dokładnie oczyszczoną skórę twarzy, równomiernie
rozprowadzając drewnianą łopatką i przykrywać ligniną. Okład powinien składać
się z 5-6 warstw ligniny. Maskę ziołową można nakładać jako maskę odżywczą lub
jako rozpulchniającą W pierwszym przypadku nakrywa się maskę dodatkowo
ręcznikiem kąpielowym, aby opóźnić jej stygniecie. W drugim - dla podtrzymania
ciepłoty można używać lampy rozgrzewaj lub poduszki elektrycznej. Zdejmowanie
maski zaczyna się od czoła. Podwijając stopniowo ligninę pod spód, zbiera się
razem z nią warstwę ziół z nosa, policzków, aż do szyi. Niewielką pozostałość
maski ściera się serwetką z ligniny, a następnie zmywa się dobrze ciepłą wodą
tamponem z waty lub gorącym kompresem.
Ocet ziołowy
Ocet ziołowy
Celem
przygotowania octu ziołowego należy do słoika włożyć zioła i zalać je octem
jabłkowym lub octem winnym i przykryć. Odstawić na 2-3 tygodnie. Po tym okresie
przecedzić przez sterylną gazę i przelać do butelek. Przygotowany ocet należy
przechowywać w ciemnym ii chłodnym miejscu.
Olej ziołowy
Olej ziołowy przygotowuje się w
następujący sposób: roztarte w moździerzu świeże zioła poukładać luźno w
szklanym słoiku, zalać olejem słonecznikowym i nakryć gazą, słoik obwiązać.
Odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 tygodnie mieszając i wstrząsając zawartość
naczynia każdego dnia. Potem odcedzić zioła od oleju i odcedzonym olejem zalać
ponownie świeże zioła. Czynność tę powtarzać aż do uzyskania nasycenia oleju
silnym zapachem ziół.
Orientacyjne miary domowe ziół:
- łyżka ziół 7 - 8g
- łyżeczka ziół 1,5 - 2g
- łyżka wody 15g
- łyżeczka wody 5g
- szklanka wody 200 -250 ml
- kieliszek miarowy wody 30g
Orientacyjne miary domowe ziół:
- łyżka ziół 7 - 8g
- łyżeczka ziół 1,5 - 2g
- łyżka wody 15g
- łyżeczka wody 5g
- szklanka wody 200 -250 ml
- kieliszek miarowy wody 30g
Kilka uwag o
piciu ziół:
1.
pić zioła
profilaktycznie, nie tylko wtedy, gdy odczuwa się ból;
2.
w przypadku
uśmierzenia bólu wypijanymi naparami ziołowymi nie przerywać leczenia, lecz
kontynuować je przez dłuższy okres;
3.
ziół nie
słodzić cukrem ani miodem (odstępstwo od tej zasady można robić w przypadku
podawania ziół dzieciom);
4.
pić zioła
świeżo parzone — za najdłuższy możliwy do przyjęcia okres między parzeniem a piciem
należy uznać 10 godzin;
5.
nie używać
ziół starych, spleśniałych, pochodzących z opakowań, na których brak jest nazwy
leczniczej rośliny;
6.
do parzenia
ziół nie używać naczyń aluminiowych i miedzianych — właściwymi do omawianego
celu naczyniami są garnki emaliowane lub żaroodporne pojemniki szklane;
7.
zioła
stosowane raz dziennie pić przed snem, stosowane dwa razy dziennie pić rano i
wieczorem, stosowane trzy razy dziennie pić rano, w południe i wieczorem —
jeśli lekarz nie zaleci inaczej, pić zioła po posiłku (między posiłkiem a
czasem picia ziół zrobić półgodzinną przerwę).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz