poniedziałek, 18 marca 2013

Eko-Warsztaty z Darią Dróżdż




 Poniższy przepis na pyszną korzenną zupę jest autorstwa Darii Dróżdż, niesamowitej dziewczyny, która o ziołach i przyprawach wie dosłownie wszystko, a w dodatku w sposób fascynujący o nich opowiada. z Darią i innymi magicznymi kobietami miałam okazję spotkać się na sobotnich warsztatach o kosmetykach naturalnych i arcy ciekawych przyprawach typu cynamon, kurkuma, gałka muszkatałowa. 
Daria opowiadała nam m.in. o kawie, jej burzliwej historii, przenosząc nas w fascynującą podróż po wielu egzotycznych krajach dalekiego wschodu i czarnego lądu, robiłyśmy wspólnie aromatyczne maseczki i peelingi z kawy i innych smakowitych składników, a później rozkoszowałyśmy się ich smakami, zapachami i efektem działania na skórę.
Poniżej przepis na wspomniałą zupkę, która mojej Nelci smakowała szczególnie, do tego stopnia, że jedząc ją wydawała pomróki zadowolenia w stylu mniam, mniam:)))

Korzenna zupa pomarańczowo-marchewkowa

Składniki:
  • 3-4 pomarańcze;
  • 3-5 soczystych marchewek;
  • 1 cebula;
  • 2-3 łyżki masła klarowanego;
  •  Kurkuma, tymianek, gałka muszkatołowa, kardamon, sól, pieprz, cynamon;
  • mleko kokosowe (do smaku).

Wykonanie:
Wcześniej przygotować: startą na grubych oczkach marchewkę, startą skórkę z 2 pomarańczy, pokrojone w kostkę 3 pomarańcze (obrane ze skórki), skrojony kawałek korzenia imbiru. Pokroić w kostkę cebulę i podsmażyć na maśle klarowanym.
Gotowanie: Do 2 litrów wrzątku wsypać szczyptę tymianku i kurkumy, następnie dodać startą na grubej tarce marchew i kawałek świeżego imbiru, (można wcześniej podsmażyć je z cebulą).
Dodać startą skórką z pomarańczy i miąż z pozostałych pomarańczy.
Następnie przyprawić solą, pieprzem, gałką (malutka szczypta), kardamonem i cynamonem (wszystko po szczypcie).
Gotować na wolnym ogniu (20-40 minut), następnie zblenderować na gładką masę. Można dodać mleczko kokosowe, a w trakcie gotowania garść rodzynek lub 1 figę.

Zupa ma bardzo wyrazisty pomarańczowy posmak o zapachu aromatycznych korzennych przypraw. W moim odczuciu w smaku jest ostro-kwaśno-słodka.

Udanego smakowania!

2 komentarze:

  1. Po zadowolonej Neli widać ,że zupka była smaczna.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. A mi wyszła gorzka... :( choć piękna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz