-
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy pęczak
- 1/2 szklanki rodzynek niesiarkowanych
- 1/2 suszonych moreli eko
- 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich, nerkowca lub migdałów
- 1/2 szklanki suszonych śliwek eko
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta imbiru i kardamonu.
- Pęczak dokładnie przebierz, opłucz, zalej wodą i odstaw na przynajmniej 3 godziny.
- Po tym czasie odcedź, zagotuj 1,25 szklanki wody z dodatkiem pół łyżeczki soli i łyżki oliwy lub oleju zimnotłoczonego.
- Do wrzątku wsyp kaszę i gotuj do miękkości - ok. 15 minut (powinna wchłonąć cały płyn).
- Jeszcze ciepły wymieszaj z miodem, sokiem cytrynowym oraz przyprawami i odstaw do przestudzenia.
- Rodzynki, orzechy i pokrojone w ćwiartki morele oraz śliwki wymieszaj z kaszą.
- Ozięb kilkanaście minut w lodówce. Sałatkę podawaj udekorowaną listkami melisy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz