środa, 20 lutego 2013

Eko - Kuchnia

  1. Sałatka z pęczakiem i bakaliami (koniecznie niesiarkowanymi) 
    Składniki:


    • 1/2 szklanki kaszy pęczak
    • 1/2 szklanki rodzynek niesiarkowanych
    • 1/2 suszonych moreli eko
    • 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich, nerkowca lub migdałów
    • 1/2 szklanki suszonych śliwek eko
    • sok z połowy cytryny
    • 2 łyżki miodu
    • 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta imbiru i kardamonu.
Wykonanie:
  1. Pęczak dokładnie przebierz, opłucz, zalej wodą i odstaw na przynajmniej 3 godziny. 
  2. Po tym czasie odcedź, zagotuj 1,25 szklanki wody z dodatkiem pół łyżeczki soli i łyżki oliwy lub oleju zimnotłoczonego. 
  3. Do wrzątku wsyp kaszę i gotuj do miękkości - ok. 15 minut (powinna wchłonąć cały płyn).
  4. Jeszcze ciepły wymieszaj z miodem, sokiem cytrynowym oraz przyprawami i odstaw do przestudzenia.
  5. Rodzynki, orzechy i pokrojone w ćwiartki morele oraz śliwki wymieszaj z kaszą. 
  6. Ozięb kilkanaście minut w lodówce. Sałatkę podawaj udekorowaną listkami melisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz